Dinosaurieflunsan

TV4-nyheterna igår gjorde ett stort nummer av möjligheten att uråldriga mikroorganismer lösgörs ur tinande glaciärer och ger upphov till farsoter som vi saknar immunitet mot.
Jag tar mig för pannan. Behöver vi verkligen gräva upp såna här exotiska sidoeffekter, som även de forskare som kommenterade i inslaget såg som ytterst långsökta? Huvudstoryn är ju redan släppt: Vi lever på ett sätt som kommer att leda till katastrofala förändringar för allt levande på vår planet, massvält, gigantiska migrationer, utdöda växt- och djurarter och whatnot. Tvivelaktiga och science fiction-liknande utvikningar av det här slaget riskerar bara att underminera huvudstoryn och få oss att sticka huvudet i sanden, är min tro. 

Jag skulle önska att media ägnade sig litet mer åt andra sidan av ekvationen. Sammanfatta den stora bilden för oss. Så här mycket CO2 genererar uppvärmingen av våra bostäder. Så här mycket privatbilismen. Och industrin. Och godstransporter på väg. Och trafikflyget och så vidare. Så sätter man ihop det till en stor jävla stapel. Invid den en stapel som visar att om katastrofen ska undvikas måste vi ner till någonstans mellan så här mycket och så här mycket CO2-utsläpp. Sen säger man: Om alla går över till lågenergilampor leder det till (fånigt litet hack i toppen av den första stapeln). Om miljöbilarnas andel av nybilsförsäljningen fortsätter att utvecklas som den gör, har vi om X år uppnått (ett till litet nagg i ustläppsstapeln). Regeringens förslag om xxxx ger om det genomförs (en liten snutt till går bort). Socialdemokraternas förslag om yyyy ger...o s v tills man ser att vi inte kommer i närheten av de nivåer som vi måste ner till genom att bara vara liberala och gräsrotsfrivilliga. Att någon måste våga sätta ner foten och ta några svåra beslut och att vi måste tåla en del som kanske inte alltid blir så behagligt om vi ska klara det här.

Med andra ord, mer om vad som görs och inte görs. Det är av betydligt större samhällsintresse än om vi riskerar att få spanska sjukan när allting ändå har gått åt helvete.

 
Det är möjligt att den här nyhetsstoryn redan är gjord men i så fall har jag missat den. Vilket betyder att den har fått betydligt mindre spaltutrymme och sändningstid än glada tips om standbyknappar och utbyte av fönsterisoleringsremsor...

Kommentarer
Postat av: Manon

Medan maken plockar upp i huset kan jag svara:)). Håller helt med dig! Det gjorde visst några forskare med i inslaget om dinosaurieflunsan. Överdrivet. Det finns värre saker att bekymra sig över.

2007-08-25 @ 19:29:07
URL: http://manon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0